Notranjski muzej
NOTRANJSKI MUZEJ POSTOJNA
Dopolnite sprehode med kraškimi pojavi in drugimi zanimivostmi kraškega sveta z ogledom stalne razstave Muzej krasa v Notranjskem muzeju Postojna.MUZEJ KRASA
123

Naj se nas kras dotakne, dopolnitev stalne razstave

Z novim delom stalne razstave KRAS, Muzej krasa smo posegli v temelje tistih dveh institucij z več kot sedemdesetletno tradicijo – to sta Inštitut za raziskovanje krasa, ki deluje v okviru Znanstveno raziskovalnega centra SAZU in Notranjski muzej Postojna – ki vsaka na svoj način oziroma na področjih, ki jih pokrivata, raziskujeta in predstavlja, a tudi zbirata in hranita bogato dediščino tega tako posebnega koščka Slovenije.

V novem delu stalne razstave predstavljamo starejše gradivo iz nekdanjih zbirk italijanskega speleološkega inštituta – danes ga hranita obe omenjeni instituciji, ki ga smiselno dopolni nova Idealizirana maketa klasičnega krasa; strokovno zasnovo zanjo je pripravil dr. Andrej Mihevc, in film Načrti podzemlja, scenarista in režiserja žal že pokojnega Jadrana Sterleta.

Foto: Valter Leban

(Kras)na učilnica, razstava samo za otroke

(Kras)na učilnica je ustvarjena, da otroka navdahne za učenje skozi igro. Razstava omogoča, da nadobudnež aktivno raziskuje in se uči z izkušnjo o neverjetnih dejstvih krasa. Otroci so spoznali, kaj imata skupnega apnenec in dinozaver, se sprehodili skozi jamo ter pokukali v Predjamski grad.  

Trajanje: 14.6.2019-1.12.2019

Razstava je namenjena tako malčkom, kot otrokom v osnovni šoli.

Slikarska razstava Kras Društva Likovnih ustvarjalcev Postojna

DRUŠTVO LIKOVNIH USTVARJALCEV POSTOJNA letos praznuje 32 let delovanja. V svoji dolgoletni in pestri zgodovini se lahko pohvali z vrsto uspehov in dosežkov na mnogih ravneh.

Že od samega začetka se člani društva izobražujejo in redno predstavljajo svoja likovna dela na vsakoletnih, zdaj že tradicionalnih razstavah. Prirejajo likovne seminarje, delavnice in tečaje z najboljšimi slovenskimi likovnimi mentorji in profesorji. Povezujejo se z drugimi slovenskimi društvi in sodelujejo  na različnih likovnih natečajih in najrazličnejših likovnih dogodkih .

Dvakrat letno se predstavijo na pregledni tematski razstavi in na zimsko obarvani v decembru.

Društvo se z razstavami in dejavnostmi  že več let zapored vključuje tudi v vseslovenski projekt - Teden ljubiteljske kulture.

Prizadevajo si ohranjati likovno tradicijo in kakovosten kulturni utrip v našem kraju.

Zadnja leta so tudi člani Zveze likovnih društev Slovenije. Za svoje delovanje so leta 2010 prejeli srebrno priznanje Občine Postojna.

»130 letnica društva Anthron – začetek organizirane speleologije na Slovenskem«.

Po vzoru dunajskega (1879) in tržaškega (1884) jamarskega društva je skupina Postojnčanov leta 1889 ustanovila društvo Anthron, ki ga danes štejemo za začetek organizirane slovenske jamarske dejavnosti na naših tleh.

Ob Mednarodnem muzejskem dnevu smo skupaj z Jamarsko zvezo Slovenije in Inštitutom za raziskovanje krasa ZRC SAZU odprli razstavo na Titovem trgu v Postojni.


Spominska soba zdravnika in pisatelja Alojza Kraigherja (1877–1959)

Alojz Kraigher, pisatelj, dramatik, zdravnik in zobozdravnik, se je v Postojni rodil leta 1877. Po gimnaziji, ki jo je obiskoval v Novem mestu in Ljubljani, se je vpisal na medicino na Dunaju (promoviral je l. 1903 in nato služboval v več slovenskih mestih), kasneje pa je v Münchnu študiral še stomatologijo. Prizadeval si je za ustanovitev samostojne Medicinske fakultete v Ljubljani (l. 1919). Službo zobozdravnika je najprej opravljal v Gorici (do l. 1929), od tam pa se je pred fašizmom umaknil v Ljubljano. Zaradi svojega aktivnega družbeno-političnega dela je bil večkrat zaprt in po kapitulaciji Italije interniran v taborišče Dachau. Leta 1945 ga je Medicinska fakulteta v Ljubljani zaradi zaslug pri njenem ustanavljanju imenovala za svojega častnega doktorja, istega leta je postal tudi bibliotekar Centralne medicinske knjižnice. Med letoma 1946 in 1947 je bil urednik Zdravstvenega vestnika.

V spomin na rojaka je Notranjski muzej Postojna leta 2001 v Kulturnem domu Postojna uredil Kraigherjevo spominsko sobo. Na ogled je pohištvo pisateljeve delovne sobe, bogata knjižnica in kopica zanimivih drobnih predmetov iz pisateljeve delovne sobe v Ljubljani, ki sta jih muzeju podarili njegovi soproga in hčerka.

Ogled Kraigherjeve spominske sobe je mogoč po vnaprejšnjem dogovoru (tel.: 05 721 10 86 in 05 721 10 85).

Jezerski čoln drevak

Jezerski čoln z vsemi sestavinami ljudskega ladjedelstva so zgradili za posamezne jezerske dejavnosti in je vsaj od Valvazorjevih časov ostal skoraj nespremenjen. Raznovrstnost čolnov priča o znanju, spretnosti in domiselnosti, pridobljenih s stoletnimi izkušnjami preprostega jezerca. Jezerski čoln z različicami (racjak) je bil vsestransko uporaben, saj je bil primeren za  vožnjo oziroma drsenje po nizki vodi med rastlinjem (trstičjem). Prebivalci Otoka, Dolenjega Jezera in Laz brez čolna sploh ne bi mogli preživeti; pred drugo svetovno vojno je bilo tu več kot 70 čolnov za prevoz ljudi, lesa, živine, žita, sena idr. Drevak je bil pomemben tudi  v družbenem in duhovnem življenju jezercev, saj je marsikoga peljal k krstu, poroki ali zadnjemu počitku. Nepogrešljiv je bil tudi ob šegah v prazničnem letu.

Jezerski čoln – drevak je izdelal Anton Lovko, Dolenje Jezero, 1993.

Od 1. decembra 2017 na ogled na dvorišču Notranjskega muzeja Postojna.

Muzej krasa

Dopolnite sprehode med kraškimi pojavi in drugimi zanimivostmi kraškega sveta z ogledom stalne razstave Muzej krasa v Notranjskem muzeju Postojna. Razstava vas strokovno in nazorno popelje od nastanka kraške pokrajine do sodobnega življenja na krasu. Raztapljanje apnenca, neandertalska družina iz Betalovega spodmola, neprecenljiv zaklad iz Predjamskega gradu in drobnovratnik pod drobnogledom so le nekatere dragocenosti, ki se vam bodo za vedno vtisnile v spomin.

Od odprtja razstava vabi na ogled vse radovedne in vedoželjne obiskovalce: od najmlajših do tistih največjih Muzej krasa je zamišljen kot dinamično srečevališče, v katerem se odvijajo: razstave in izobraževalni dogodki, pri čemer lahko svojo radovednost tešijo tako šolarji in skupine kakor tudi turisti ter družine. 

Več o razstavi: www.muzejkrasa.si

URNIK

                                                                                                

CENIK

                                                                                                

ZEMLJEVID

                                                                                                

ORGANIZIRANE SKUPINE

                                                                                                

3.11.2019

Prva nedelja v mesecu

PEDAGOŠKI PROGRAMI

Spoštovani učitelj, vedoželjni učenec!

Notranjski muzej Postojna je zate osnoval »MENI PO VAŠI MERI« kraških pojavov na razstavi Muzej krasa. Na kaj najprej pomisliš, ko slišiš besedo kras?  Na jame, pršut, kapnike? Raziskovalci najprej pomislijo na kamen – apnenec. K

Vabljeni na dogodivščino, kjer boste spoznali, kaj vse skrivajo slovenske jame. Ali veste, da lahko v njih najdemo kapnike? Nekatere skrivajo celo kamenodobno orodje ali orožje iz časa pračloveka in fosilizirane kosti ledenodobnih živali. 

KRASno raziskovanje!

Video kotiček

Kontaktirajte nas ali zastavite vprašanje in pomagali vam bomo.