NOTRANJSKI MUZEJ POSTOJNA
Dopolnite sprehode med kraškimi pojavi in drugimi zanimivostmi kraškega sveta z ogledom stalne razstave Muzej krasa v Notranjskem muzeju Postojna.MUZEJ KRASA
123

Jezerski čoln drevak

Jezerski čoln z vsemi sestavinami ljudskega ladjedelstva so zgradili za posamezne jezerske dejavnosti in je vsaj od Valvazorjevih časov ostal skoraj nespremenjen. Raznovrstnost čolnov priča o znanju, spretnosti in domiselnosti, pridobljenih s stoletnimi izkušnjami preprostega jezerca. Jezerski čoln z različicami (racjak) je bil vsestransko uporaben, saj je bil primeren za  vožnjo oziroma drsenje po nizki vodi med rastlinjem (trstičjem). Prebivalci Otoka, Dolenjega Jezera in Laz brez čolna sploh ne bi mogli preživeti; pred drugo svetovno vojno je bilo tu več kot 70 čolnov za prevoz ljudi, lesa, živine, žita, sena idr. Drevak je bil pomemben tudi  v družbenem in duhovnem življenju jezercev, saj je marsikoga peljal k krstu, poroki ali zadnjemu počitku. Nepogrešljiv je bil tudi ob šegah v prazničnem letu.

Jezerski čoln – drevak je izdelal Anton Lovko, Dolenje Jezero, 1993.

Od 1. decembra 2017 na ogled na dvorišču Notranjskega muzeja Postojna.

Pozabljena dediščina Betalovega spodmola

Del razstave Muzej je Vaš pripada Betalovemu spodmolu z naslovom »Pozabljena dediščina Betalovega spodmola«. Govori o odkritju spodmola v 30. letih 20. stoletja, o prvih izkopavanjih in o izkopani dediščini, ki izvira iz obdobij mlajšega paleolitika.

Ob razstavi napovedujemo novo knjigo Notranjskega muzeja Postojna z naslovom Betalov spodmol, avtorjev Draška Josipovića  in Alme Bavdek. Publikacijo lahko kupite na recepciji muzeja ali v Tic Galeriji.

Na ogled od 1. decembra 2017 do 18. maja 2018.

Cvetana Planinskega polja

Planinsko polje, del kraškega porečja Ljubljanice in hkrati najbolj severozahodno v vrsti kraških polj njenega sistema, je kot klasično območje krasoslovnih raziskav znano že od 17. stoletja dalje. 
Površina polja znaša 11 km², 5 km dolga daljša os polja teče v dinarski smeri. Reka Unica se vije po polju v dolžini 18 km. Večino obrobja in dna polja gradijo nepropustni dolomiti, zaradi katerih tečejo kraške vode po površju, ponovno pa poniknejo v propustne apnence na severni strani polja. Zaradi rednih poplav so tu danosti za kmetovanje omejene kar pa je tudi razlog da so se tu ohranili prečudoviti cvetoči travniki. 

Gostujoča fotografska razstava Slavka Polaka v prostorih Kulturnega doma Postojna.

Razstava je na ogled do konca januarja 2018.


Razstava ob 70 letnici "Muzej je Vaš"

Ob 70. letnici muzeja bomo predstavili predmete, ki so zaznamovali Vaš Notranjski muzej Postojna od ustanovitve pa do danes.

Na razstavi bodo za Vas predstavljeni izbrani predmeti kulturne in naravne dediščine občin Postojna, Pivka, Cerknica, Loška dolina, Bloke in Logatec, ki predstavljajo celovito delovanje arheološkega, biološkega, etnološkega, zgodovinskega in pedagoškega oddelka ter restavratorsko konservatorske delavnice Notranjskega muzeja Postojna. 

Razstava je na ogled od 1. decembra 2017 –  18. maja 2018.


Pustimo jim živeti: Let it grow

ZOO Ljubljana in Notranjski muzej Postojna se pridružujeta evropski kampanji lokalne biotske raznovrstnosti Pustimo jim živeti - Let it Grow

Živalski vrt Ljubljana vas ob svetovnem dnevu biotske raznovrstnosti, v ponedeljek 22. 5. 2017, vabi na ogled razstave z naslovom Pustimo jim živeti - Let it Grow, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Notranjskim muzejem Postojna. Razstava je del mednarodne kampanje, ki bo trajala eno leto. V tem času jo bodo spremljale tudi številne dogodivščine z živalmi, na katerih bomo spoznavali biotsko pestrost domorodnega živalstva.

Razstava je na ogled konca maja 2018.

Muzej krasa

Dopolnite sprehode med kraškimi pojavi in drugimi zanimivostmi kraškega sveta z ogledom stalne razstave Muzej krasa v Notranjskem muzeju Postojna. Razstava vas strokovno in nazorno popelje od nastanka kraške pokrajine do sodobnega življenja na krasu. Raztapljanje apnenca, neandertalska družina iz Betalovega spodmola, neprecenljiv zaklad iz Predjamskega gradu in drobnovratnik pod drobnogledom so le nekatere dragocenosti, ki se vam bodo za vedno vtisnile v spomin.

Od odprtja razstava vabi na ogled vse radovedne in vedoželjne obiskovalce: od najmlajših do tistih največjih  Muzej krasa je zamišljen kot dinamično srečevališče, v katerem se odvijajo: razstave in izobraževalni dogodki, pri čemer lahko svojo radovednost tešijo tako šolarji in skupine kakor tudi turisti ter družine. 

Več o razstavi: www.muzejkrasa.si

URNIK

                                                                                                

CENIK

                                                                                                

ZEMLJEVID

                                                                                                

ORGANIZIRANE SKUPINE

                                                                                                

12.2.2018

Regionalno srečanje Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) in Tedna kulturne dediščine (TKD)

8.2.2018

Prešernov dan: DAN OBČINE LOŠKA DOLINA

Notranjski muzej je bil na pobudo Lea Vilharja ustanovljen pred sedemdesetimi leti. V svoji zgodovini je deloval v različnih statusnih oblikah. V Notranjskem muzeju Postojna je od 26. februarja 2015 na ogled stalna muzejska razstava o krasu - Muzej krasa. Razstava Muzej krasa je pomembna nova pridobitev Slovenije in predstavlja edinstveno točko za predstavitev klasičnega krasa. S postavitvijo razstave Muzej krasa je dobila Postojna poleg Postojnske jame, vivarija in Inštituta za raziskovanje krasa zadnjo v nizu kraških institucij. Zavod Znanje Postojna je za oblikovanje razstave, njeno postavitev in spremljajoče dogodke pridobil v okviru projekta IPA Adriatic evropska finančna sredstva. 

PEDAGOŠKI PROGRAMI

V Notranjskem muzeju Postojna smo s postavitvijo stalne razstave Muzej krasa zbrali in izbrali naravne in kulturne zaklade ter jih razvrstili na zemljevid klasičnega krasa, da si jih boste kasneje lahko lažje ogledali in situ. Ključev, ki vodijo do zakladov krasa, je precej. Izberite pravega in ta vam bo utrl pot do tega, kar si že od nekdaj želite spoznati.

Video kotiček

KONTAKT

Kontaktirajte nas ali zastavite vprašanje in pomagali vam bomo.