Notranjski muzej
NOTRANJSKI MUZEJ POSTOJNA
Dopolnite sprehode med kraškimi pojavi in drugimi zanimivostmi kraškega sveta z ogledom stalne razstave Muzej krasa v Notranjskem muzeju Postojna.MUZEJ KRASA
123

Jezerski čoln drevak

Jezerski čoln z vsemi sestavinami ljudskega ladjedelstva so zgradili za posamezne jezerske dejavnosti in je vsaj od Valvazorjevih časov ostal skoraj nespremenjen. Raznovrstnost čolnov priča o znanju, spretnosti in domiselnosti, pridobljenih s stoletnimi izkušnjami preprostega jezerca. Jezerski čoln z različicami (racjak) je bil vsestransko uporaben, saj je bil primeren za  vožnjo oziroma drsenje po nizki vodi med rastlinjem (trstičjem). Prebivalci Otoka, Dolenjega Jezera in Laz brez čolna sploh ne bi mogli preživeti; pred drugo svetovno vojno je bilo tu več kot 70 čolnov za prevoz ljudi, lesa, živine, žita, sena idr. Drevak je bil pomemben tudi  v družbenem in duhovnem življenju jezercev, saj je marsikoga peljal k krstu, poroki ali zadnjemu počitku. Nepogrešljiv je bil tudi ob šegah v prazničnem letu.

Jezerski čoln – drevak je izdelal Anton Lovko, Dolenje Jezero, 1993.

Od 1. decembra 2017 na ogled na dvorišču Notranjskega muzeja Postojna.

Pustimo jim živeti: Let it grow

ZOO Ljubljana in Notranjski muzej Postojna se pridružujeta evropski kampanji lokalne biotske raznovrstnosti Pustimo jim živeti - Let it Grow

Živalski vrt Ljubljana vas ob svetovnem dnevu biotske raznovrstnosti, v ponedeljek 22. 5. 2017, vabi na ogled razstave z naslovom Pustimo jim živeti - Let it Grow, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Notranjskim muzejem Postojna. Razstava je del mednarodne kampanje, ki bo trajala eno leto. V tem času jo bodo spremljale tudi številne dogodivščine z živalmi, na katerih bomo spoznavali biotsko pestrost domorodnega živalstva.


Muzej krasa

Dopolnite sprehode med kraškimi pojavi in drugimi zanimivostmi kraškega sveta z ogledom stalne razstave Muzej krasa v Notranjskem muzeju Postojna. Razstava vas strokovno in nazorno popelje od nastanka kraške pokrajine do sodobnega življenja na krasu. Raztapljanje apnenca, neandertalska družina iz Betalovega spodmola, neprecenljiv zaklad iz Predjamskega gradu in drobnovratnik pod drobnogledom so le nekatere dragocenosti, ki se vam bodo za vedno vtisnile v spomin.

Od odprtja razstava vabi na ogled vse radovedne in vedoželjne obiskovalce: od najmlajših do tistih največjih Muzej krasa je zamišljen kot dinamično srečevališče, v katerem se odvijajo: razstave in izobraževalni dogodki, pri čemer lahko svojo radovednost tešijo tako šolarji in skupine kakor tudi turisti ter družine. 

Več o razstavi: www.muzejkrasa.si

V objemu strupenih hlapov (gostujoča razstava) in Vojna - »ta grozna stonoga pošast, ki razteza svoje ude na vse strani in brizga vse naokoli strup in pogin« – na Pivki (lastna občasna razstava)

Z odprtjem dveh razstav, gostujoče in lastne občasne razstave, je Notranjski muzej Postojna v sodelovanju z Vojaškim muzejem Tabor Lokev in Goriškim muzejem Kromberk – Nova Gorica na letošnjo Poletno muzejsko noč, 16. junija 2018, obeležil stoletnico konca I. svetovne vojne. Program je z diatonično harmoniko popestril Blaž Kolenc Milavec, učenec Glasbene šole Postojna.

Skupaj z gostujočima institucijama smo pripravili dogodek, ki je pritegnil pozornost širše javnosti in pomembno doprinesel k boljšemu poznavanju vsebin, povezanih s prvim velikim spopadom 20. stoletja; tudi zaradi številnih razstavljenih muzealij, ki jih hranijo vse tri institucije. Obudili smo spomin na véliko vojno, ki je poleg silnih izgub in opustošenj prinesla strašne nove izkušnje ter povzročila spremembe v načinu življenja in razmišljanja ljudi in nenazadnje spremenila svetovni zemljevid.

Razstavi predstavljata dve plati dogajanja med letoma 1914 in 1918. Gostujoča osvetljuje dogajanje na soški fronti, lastna pa življenje v zaledju.

Gostujoča razstava V objemu strupenih hlapov (avtorji: Aneja Rože, mag. Davor Kernel in Srečko Rože) poudarja plinsko bojevanje na soški fronti. Poleg splošnega opisa in predstavitve rabe kemičnega orožja v preteklosti, zavzemajo osrednji del opisi bojnih plinov na soški fronti, nemških in avstro-ogrskih plinskih granat, zaščitnih sredstev (s poudarkom na plinskih maskah) in opis ključnega dela razstave – plinskega napada v 12. soški bitki, ki je bila obenem tudi zadnja v Posočju.

Razstava Notranjskega muzeja Postojna Vojna - »ta grozna stonoga pošast, ki razteza svoje ude na vse strani in brizga vse naokoli strup in pogin« – na Pivki (avtorica Alenka Čuk) osvetljuje medvojno dogajanje v naših krajih, v zaledju front in predstavlja vpliv vojne na naše kraje – masovno mobilizacijo, lakoto, revščino in pomanjkanje vseh dobrin, nesreče in bolezni, a tudi trdoživost in iznajdljivost ljudi. Razstavo je pomembno obogatilo gradivo, ki ga hranijo družine udeležencev vojne. Ob razstavi, ki bo odprta do sredine septembra 2018, je Muzej izdal tudi priložnostno publikacijo.

Pripravila: Alenka Čuk

Fotografije z odprtja razstave: Valter Leban

URNIK

                                                                                                

CENIK

                                                                                                

ZEMLJEVID

                                                                                                

ORGANIZIRANE SKUPINE

                                                                                                

5.8.2018

Prva nedelja v mesecu brezplačen vstop za občane

Notranjski muzej je bil na pobudo Lea Vilharja ustanovljen pred sedemdesetimi leti. V svoji zgodovini je deloval v različnih statusnih oblikah. V Notranjskem muzeju Postojna je od 26. februarja 2015 na ogled stalna muzejska razstava o krasu - Muzej krasa. Razstava Muzej krasa je pomembna nova pridobitev Slovenije in predstavlja edinstveno točko za predstavitev klasičnega krasa. S postavitvijo razstave Muzej krasa je dobila Postojna poleg Postojnske jame, vivarija in Inštituta za raziskovanje krasa zadnjo v nizu kraških institucij. Zavod Znanje Postojna je za oblikovanje razstave, njeno postavitev in spremljajoče dogodke pridobil v okviru projekta IPA Adriatic evropska finančna sredstva. 

PEDAGOŠKI PROGRAMI

Spoštovani učitelj, vedoželjni učenec!

Notranjski muzej Postojna je zate osnoval »MENI PO VAŠI MERI« kraških pojavov na razstavi Muzej krasa. Na kaj najprej pomisliš, ko slišiš besedo kras?  Na jame, pršut, kapnike? Raziskovalci najprej pomislijo na kamen – apnenec. K

Vabljeni na dogodivščino, kjer boste spoznali, kaj vse skrivajo slovenske jame. Ali veste, da lahko v njih najdemo kapnike? Nekatere skrivajo celo kamenodobno orodje ali orožje iz časa pračloveka in fosilizirane kosti ledenodobnih živali. 

KRASno raziskovanje!

Video kotiček

Kontaktirajte nas ali zastavite vprašanje in pomagali vam bomo.