Zimski počitniški dan na razstavi Muzej krasa - Notranjski muzej
Show menu

Zimski počitniški dan na razstavi Muzej krasa

Notranjski muzej Postojna 8.00-16.00,

V sodelovanju z muzeji iz porečja Ljubljanice – razstava Moja Ljubljanica, s Parkom vojaške zgodovine Pivka ter Krajinskim parkom Pivških presihajočih jezer – smo pripravili zanimive, zabavne in ustvarjalne delavnice z raznolikimi vsebinami.

 

V letošnjem letu smo se kulturno-izobraževalne ustanove iz porečja Ljubljanice odločile, da bi združile moči ter z vzajemnim sodelovanjem povezale naše obstoječe ponudbe in ustvarile nove. V povezovanju namreč vidimo velik potencial za večjo prepoznavnost turistično-kulturno-naravne ponudbe porečja Ljubljanice.

Prvo skupno ponudbo vam tako predstavljamo že v februarju! Včasu zimskih počitnic pripravljamo zimska počitniška dneva in sicer 20. februarja, ko bo zimski počitniški dan na razstavi Moja Ljubljanica na Vrhniki ter 21. februarja v Notranjskem muzeju Postojna. Pripravili smo zanimive, zabavne in poučne vsebine, ki jih bodo otroci spoznavali preko izkustvenih, doživljajskih in ustvarjalnih delavnic. Tako bodo otroci na razstavi oziroma v muzeju preživeli cel dan!

 

Več o delavnicah: http://www.notranjski-muzej.si/si/dogodki

Cena počitniškega dneva je 8 €/otroka. Cena ne vključuje malice oziroma kosila.

Za počitniški dan so POTREBNE PRIJAVE! Prijave zbiramo natina.poljsak@notranjski-muzej.sido ponedeljka, 19. februarja.


OPISI POSAMEZNIH DELAVNIC

 

Delavnica: NA DVORIŠČU V KOLIŠČU (Moja Ljubljanica)

Otroci bodo na izkustven in interaktiven način spoznali kulturo koliščarjev. Na delavnici bodo prepoznavali in se rokovali z materiali in predmeti, ki so bili nepogrešljivi pri vsakdanjih opravilih koliščarjev. Predstavljeni bodo različni vidiki njihovega življenja, od tega, kje so živeli in kakšna bivališča so gradili, s čim in kako so se preživljali, kako so premagovali razdalje, kakšna je bila njihova noša in v katerih rokodelskih spretnostih so blesteli. 
V nekaterih veščinah se bodo preizkusili tudi sami: v predenju niti na preslici, tkanju na ročnih statvah, šivanju, mletju žita na žrmljah, netenju ognja z lokom in palico, oblikovanju glinenih posod in njihovem okraševanju.

Delavnica: GOZDNI PREBIVALCI (Krajinski park Pivških presihajočih jezer)

Kako razločimo stopinje psa in volka v naravi? Kako velika je medvedja šapa? Kakšne odtise za seboj pušča veverica? Na delavnici GOZDNI PREBIVALCI? bomo prepoznavali odtise gozdnih živali. Otroci se bodo pobližje spoznali z gozdnimi živalmi, ki živijo na območju Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera. Pogovorili se bomo o njihovi vlogi in o tem, zakaj je potrebno varovati njihov življenjski prostor.

Delavnica: IZDELAJ SVOJ PERISKOP (Park vojaške zgodovine Pivka)

Ste se kdaj spraševali, kako svet na površju vidijo podmorničarji s podmornic v morju? Ste vedeli, da imajo na podmornicah prav posebno napravo, s katero lahko spremljajo dogajanje nad morsko gladino? Kopno iz morskih globin opazujejo s pomočjo periskopa – optičnega instrumenta, ki zaradi odbijanja svetlobe od zrcal pokaže posredno sliko zunanjega sveta. Na zabavni in poučni delavnici si bomo tudi sami izdelali svoj čisto pravi periskop in tako kot podmorničarji svet opazovali skozi njegov okular. Spoznali bomo, kako deluje periskop, in izvedeli veliko zanimivega o skrivnostni podmornici, ki je na ogled v Parku vojaške zgodovine v Pivki. Odlična priložnost, ki je ne gre zamuditi. Kdo ve, morda vas pa starši že med tokratnimi počitnicami pripeljejo še na ogled podmornice v živo!

Delavnica: S čim so lovili praljudje? (Notranjski muzej Postojna)

Ali so praljudje uporabljali ribiško palico? Kakšne materiale so poznali? Na razstavi Muzej krasa bomo spoznali življenje v času pračloveka in si naredili orodje iz naravnih materialov.