Kolodvorska cesta 3
6230 Postojna
V Notranjskem muzeju Postojna smo tudi letos pripravili poseben večer, ko naše muzejske zgodbe oživijo skozi okuse. Dogodek Jej, muzej!, ki smo ga tokrat izvedli v sodelovanju s Turizmom Postojna, je ponovno združil dediščino, kulinariko in ustvarjalnost lokalnega okolja. Letos je bil dogodek še posebej svež, saj se je odvijal tudi v prenovljenih razstavnih prostorih, kjer smo obiskovalcem pripravili edinstveno izkušnjo – pravi sprehod skozi kraško kulturno in kulinarično krajino.

Po razstavi so v manjših skupinah potekale krožne vodene degustacije, med katerimi so gostje na različnih točkah okušali izbrane lokalne dobrote, kustosi pa smo jim predstavili povezavo med kulinaričnimi dobrotami in vsebinami razstave. Vsaka postojanka je nosila svojo zgodbo, vsak ponudnik pa delček kraške identitete, ki so jo obiskovalci lahko doživeli z vsemi čuti.

Posebej smo ponosni na sodelovanje izbranih ponudnikov:
Pivovarna Zajc je navdušila s svojo ponudbo butičnih kraft piv, ki združujejo tradicijo in sodobne pristope pivovarstva. Njihova posebnost je voda iz lastnega izvira, čisti slovenski hmelj in poudarek na trajnosti — od izbire surovin do postopkov varjenja. Piva odlikujejo polni okusi, uravnotežene arome in izrazit značaj regije, iz katere prihajajo.
Ekološka domačija Čilčevi je predstavila vrhunske izdelke iz mleka avtohtonih pasem koz in ovc, ki se pasejo na bogatih kraških pašnikih. Obiskovalci so lahko okušali sveže in zorjene sire prepoznavnih arom, ustvarjene po tradicionalnih metodah, a z modernim pristopom k ekološkemu kmetovanju. Njihova ponudba je bila ena najbolj pristnih predstavitev odnosa med naravo in okusom.
Sirarna Golden Ring s Sinjega Vrha je ponudila svoje značilne kravje sire, ki zorijo v posebnih tunelih nekdanje karavle. Tak način zorenja sirom daje izrazit, nekoliko mineralen okus in teksturo, ki jo lahko ustvari le posebna mikroklima. Gostje so bili navdušeni nad paleto arom in zgodbo o prepletanju zgodovine z inovativnostjo.
Posestvo Zoria, vinska klet družine Furlan, je predstavilo izbor vrhunskih vin iz zgornje Vipavske doline. Njihova filozofija temelji na spoštovanju narave, ročnem delu in ohranjanju značilnega vipavskega stila. Ime Zoria, posvečeno najsvetlejši zvezdi na nebu, simbolizira predanost delu od jutranje do večerne zarje. Gostje so lahko okušali vina izrazitega karakterja, od svežih belih do bolj strukturiranih rdečih sort.
Jamarsko društvo Planina je s svojo točko dodalo dogodku prav poseben pridih. Predstavili so zgodbo Planinske jame, enega najpomembnejših kraških vodnih sistemov pri nas, ter svoje poslanstvo pri ohranjanju podzemne dediščine. Obiskovalci so tako poleg kulinaričnih doživetij spoznavali tudi naravne posebnosti kraškega sveta, ki so nekaterim malce manj znane. 
Večer se je zaključil v prijetnem, živahnem vzdušju ob glasbi lokalne zasedbe SDO, ki je poskrbela, da so se zadnji vtisi dogodka prepletli v sproščen in zabaven zaključek.
Dogodek Jej, muzej! je tudi letos pokazal, kako lepo se lahko združijo dediščina, ustvarjalnost in lokalni okusi. Hvala vsem sodelujočim in obiskovalcem, ki ste z nami soustvarili večer, poln dobrih zgodb in še boljših okusov.
