Dogodki - Notranjski muzej
Show menu

Dogodki

Predavanje: Govorica prostora

12. december 2018

Predavanje ob razstavi »Kdor seje, ta žanje: šolski vrtovi na Notranjskem«.

Ira Zorko, dipl. arhitekt in dipl. permakulturni načrtovalec ter direktor Zavoda za prostor kulture Cornucopia se posveča naravni gradnji, permakulturi in govorici prostora. V svoje delo vključuje holistični odnos naših prednikov do prostora, narave in bivanja sploh. Z zanimivimi primeri fotografij je predstavil skladnost in lepoto tako v pokrajini, kot v naseljih, bivališčih in najpreprostejših predmetih.

Predavanje: Prikrita grobišča v kraških jamah v Sloveniji

28. november 2018

Dr. Andrej Mihevc, znanstvenik na inštitutu za raziskovanje krasa ZRC SAZU v Postojni, je pri svojih raziskovanjih jam v Sloveniji, velikokrat naletel na človeške skelete. Na predavanju je predstavil te jame in izpostavil jame v Kočevskem rogu, tudi Spodmol pod Macesnovo gorico, ki so se maja 1945 zapisale v zgodovino, kot prizorišče enega od množičnih povojnih pobojev.

Predavanje: Šolski vrtovi, srednješolci in narava

22. november 2018

Predavanje Rajka Bošnjaka ob razstavah »Kdor seje, ta žanje: šolski vrtovi na Notranjskem« in »Učilnica v naravi: šolski vrtovi včeraj, danes, jutri«.

Rajko Bošnjak, profesor na Šolskem centru za pošto, ekonomijo in telekomunikacije v Ljubljani je s svojim navdušenjem in ljubeznijo do zemlje in rastlin tako prevzel dijake, da so k ustvarjanju šolskih vrtov pritegnili tudi starše. S prostovoljnim delom so v štirih letih ustvarili 3 vrste vrtov: klasični vrt ob Plečnikovem stadionu, urbani šolski vrt na podstrešju šole in visoke grede med stavbama. Na ta način je uspelo Rajku Bošnjaku vzpostaviti močno vez z dijaki, ki veliko prostega časa preživijo na šolskem vrtu, kjer spoznavajo rastline in se od njih učijo, predvsem pa se tam prijetno počutijo. Svoje novo učiteljsko poslanstvo z navdušenjem širi tudi obiskovalcem njegove posesti v Tomačevici na Krasu in na predavanjih po Sloveniji.

Foto: M. Peršič

Predavanje: Učilnica v naravi: šolski vrt včeraj, danes, jutri

25. oktober 2018

Predavanje Mateje Ribarič: Učilnica v naravi: šolski vrt včeraj, danes, jutri; predstavitev zgodovine šolskih vrtov po obdobjih in poudarek na oživljanju le teh po letu 2000 ter aktualnih projektih.

Delavnica »Zeliščni spomin«, avtorica Mateja Ribarič; z odkrivanjem motivov igre spomin smo spoznavali rastline in zdravilne lastnosti posameznih zelišč na naših vrtovih nekoč in danes.

Foto: P. Križman, M. Peršič

Solsticij na koči Mladiki
Poletna muzejska noč 2018
Predavanje ob 70-letnici Notranjskega muzeja Postojna, »Muzej je Vaš«

»Mednarodni muzejski dan« 2018

18. maj 2018

Na Mednarodni muzejski dan so strokovni delavci muzeja: arheologinja Alma Bavdek, zgodovinarka Alenka Čuk, etnologinja Magda Peršič, biolog Slavko Polak, pedagoginja Tina Poljšak in konservator restavrator Peter Križman, skozi predstavitve svojega področja dela spregovorili tudi o vlogi muzejev v družbi. S predavanjem je bilo praznovanje 70-letnice muzeja uspešno zaključeno.

Poletna muzejska noč 2017
Predavanje: Pogled na Sovič – varovanje nepremične kulturne dediščine

»Slovenski kulturni praznik« 

7. februar 2017

Varovanje nepremične kulturne dediščine je za konservatorsko stroko na eni strani in laično javnost na drugi, poseben izziv. Na predvečer slovenskega kulturnega praznika smo zato v muzeju gostili konservatorki Zavoda za varstvo kulturne dediščine OE Nova Gorica. Kako pomembno je varovanje nepremične dediščine je predstavila Ernesta Drole. Arheologinja Patricija Bratina pa je spregovorila o arheološki dediščini na Soviču. Prav pogoji Zavoda, da se zaradi gradnje in urejanja vodovodnega sistema na Soviču opravijo predhodne arheološke raziskave, so botrovali velikim odkritjem v letu 2016, ki jih je na ta večer predstavila članica arheološke ekipe izvajalca Avgusta d. o. o. Manca Omahen. Na ogled so bili postavljeni tudi odkriti predmeti s kratkim komentarjem. Večer je povezovala Alma Bavdek.

Foto: P. Križman, V. Leban

Filmski večer s predavanjem

»Poletna muzejska noč« 

18. junij 2016

Filmski večer s predavanjem M. Peršič: Veno Pilon – scenograf in predstavitev prvega slovenskega zvočnega, celovečernega igranega filma Na svoji zemlji, 1947 (prvotnoV srcu Evrope), v katerem V. Pilon nastopa kot scenograf in tudi igralec. Posebej je bila predstavljena igralka Mileva Zakrajšek, rojena v Postojni, ki je v filmu odigrala Angelco Gradnik.                                                                                         

Na svoji zemlji, producent Triglav film, scenarist Ciril Kosmač, režiser France Štiglic, dir. fotografije Ivan Marinček, glasba Marjan Kozina, scenografi Boris Kobe, Tone Mlakar, Veno Pilon, snemalca Ivo Belec in Srečko Pavlovčič, snemalec zvoka Rudi Omota, Montažer Ivan Marinček. 106 min.

Bohemski Pilon, Pariz, ok. 1930, Pilonova galerija Ajdovščina      
Avtoportret, Veno Pilon, Pilonova galerija Ajdovščina
Spremljevalni program v Mesecu Afrike, ob razstavi Obrazi Afrike

18. maj - 15. junij 2013

Tovrstno celostno predstavitev in organizacijo razstav s spremljajočimi dogodki smo v našem muzeju izvedli prvič.

Avtorica: Magda Peršič

Plesni nastop Maše Kagao Knez s plesno-glasbeno Baobab

»Poletna muzejska noč« 

15. junij 2013

S soplesalko Dalanda Diallo so ju na bobnih spremljali Issiaka Sanou, Blaž Korez in Damir Mazrek. Skupina Baobab črpa navdih za gib in ritem iz različnih afriških kultur, ki ga oblikuje s sodobnimi plesnimi in glasbenimi izrazi.

Nastopila je tudi hip hop skupina Plesne šole Urška iz Postojne.

Plesnim predstavam je v večernih urah sledila dveurna delavnica afriškega bobnanja pod vodstvom izvrstnega glasbenika in pedagoga Issiake Sanouja, na kateri si je kar dvajset udeležencev ogrelo dlani.

Foto: M. Peršič, S. Polak

Predavanje: Pozdrav iz Afrike

6. junij 2013

Predavanje Magde Peršič in Mateje Ribarič v okviru spremljajočih dogodkov ob razstavi Obrazi Afrike.

Skozi osebno izkušnjo sta predstavili doživljanje drugačnih, znanih in manj znanih okolij, na eni strani akulturacijo Rdečih ljudi – N'coakhoe oziroma Basarwa, bolj znani kot Sani, Grmičarji oz. Bušmani, v okviru projekta Kuru Development Trust v bocvanski puščavi Kalahari; na drugi strani pa edinstvene etnične skupine v dolini Omo na jugu Etiopije.

Obojim je skupno, da so do nedavna živeli skoraj enako kot njihovi predniki pred stoletji, danes pa se njihovo naravno in kulturno okolje spreminja zaradi državnih in mednarodnih, globalnih interesov.

Predavanje se je tematsko navezovalo na razstavo Pozdrav iz Afrike. Osebne zgodbe zvedavih obiskovalcev, bolj ali manj vpetih v globalni način življenja, sčasoma postanejo spomin(k)i - pozdrav od tam nekje, nekoč….

Foto: S. Polak, M. Ribarič

Predavanje: Spoštuj drobižke!: O igračah iz Afrike

29. maj 2013

29. maja 2013 smo v okviru spremljajočih dogodkov ob razstavi Obrazi Afrike gostili pisateljico Sonjo Porle (Črni angel, varuh moj; Barva sladke čokolade) s predavanjem »Spoštuj drobižke!: O igračah iz Afrike«. Seznanili smo se s t. i. novodobnimi igračami, narejenimi iz industrijskih odpadkov, za razliko od etničnih, ljudskih igrač, npr. lutke Akwaba v Gani. Udeleženci smo imeli edinstveno priložnost igrače iz avtoričine - največje slovenske zbirke igrač iz različnih držav Afrike (čez sto primerkov), videti v živo in jih tudi otipati.

Foto: M. Peršič, S. Polak

Predstavitev filma Slovenia Bois

22. maj 2013

V okviru spremljajočih dogodkov ob razstavi Obrazi Afrike oziroma ob razstavi Slovenia Bois S.A.R.L. smo predstavili film Slovenia Bois, avtorjev Marka Černiča in Braneta Piliha iz leta 1986. Predstavitvi filma  je sledil zanimiv in aktualen pogovor z bivšimi delavci v tem slovenskem lesnem podjetju, ki je v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja delovalo v Bayangi in bilo s 500 in več zaposlenimi največje podjetje v Centralnoafriški republiki.

Foto: S. Polak

Nastop glasbene skupine SANKOFA

»Mednarodni muzejski dan«

18. maj 2013

Pevski zbor črpa svojo ustvarjalnost iz afriške tradicije, združuje afriške priseljence – študente, ki so v Sloveniji pognali svoje druge korenine in Slovence, ki jim je afriška kultura blizu.

Obiskovalci so pokusili tudi gansko hrano, ki jo je pripravil Eric Korbla Dogbatse.

Voditeljica Dalanda Diallo.

Foto: M. Peršič, S. Polak

Praznik kulture
NMPO
Foto: Slavko Polak
Foto: Slavko Polak
Razni dogodki in vodenja
Foto: Slavko Polak
Galerija