ZIMSKI POČITNIŠKI DAN - Notranjski muzej
Show menu

ZIMSKI POČITNIŠKI DAN

Notranjski muzej Postojna, 21. 2. 2018

V sodelovanju z muzeji iz porečja Ljubljanice – razstava Moja Ljubljanica, s Parkom vojaške zgodovine Pivka ter Krajinskim parkom Pivških presihajočih jezer – smo pripravili zanimive, zabavne in ustvarjalne delavnice z raznolikimi vsebinami.

 

V letošnjem letu smo se kulturno-izobraževalne ustanove iz porečja Ljubljanice odločile, da bi združile moči ter z vzajemnim sodelovanjem povezale naše obstoječe ponudbe in ustvarile nove. V povezovanju namreč vidimo velik potencial za večjo prepoznavnost turistično-kulturno-naravne ponudbe porečja Ljubljanice.

Prvo skupno ponudbo vam tako predstavljamo že v februarju! Včasu zimskih počitnic pripravljamo zimska počitniška dneva in sicer 20. februarja, ko bo zimski počitniški dan na razstavi Moja Ljubljanica na Vrhniki ter 21. februarja v Notranjskem muzeju Postojna. Pripravili smo zanimive, zabavne in poučne vsebine, ki jih bodo otroci spoznavali preko izkustvenih, doživljajskih in ustvarjalnih delavnic. Tako bodo otroci na razstavi oziroma v muzeju preživeli cel dan!

 

Več o delavnicah: http://www.notranjski-muzej.si/si/dogodki

Cena počitniškega dneva je 8 €/otroka. Cena ne vključuje malice oziroma kosila.

Za počitniški dan so POTREBNE PRIJAVE! Prijave zbiramo natina.poljsak@notranjski-muzej.sido ponedeljka, 19. februarja.

OPISI POSAMEZNIH DELAVNIC

 

Delavnica: MLADI RAZISKOVALCI (Moja Ljubljanica)

Kje izvira reka Ljubljanica? Koliko imen ima? Kdo vse je živel na Ljubljanskem barju in kdo je izgubil svoj rog? Kdo je v srednjem veku prepisoval knjige in kam le vodi črna cev na razstavi? Vse to in še več bomo razkrivali in odkrivali na razstavi Moja Ljubljanica kot pravi mladi raziskovalci.

Delavnica: GOZDNI PREBIVALCI (Krajinski park Pivških presihajočih jezer)

Kako razločimo stopinje psa in volka v naravi? Kako velika je medvedja šapa? Kakšne odtise za seboj pušča veverica? Na delavnici GOZDNI PREBIVALCI? bomo prepoznavali odtise gozdnih živali. Otroci se bodo pobližje spoznali z gozdnimi živalmi, ki živijo na območju Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera. Pogovorili se bomo o njihovi vlogi in o tem, zakaj je potrebno varovati njihov življenjski prostor.

Delavnica: IZDELAJ SVOJ PERISKOP (Park vojaške zgodovine Pivka)

Ste se kdaj spraševali, kako svet na površju vidijo podmorničarji s podmornic v morju? Ste vedeli, da imajo na podmornicah prav posebno napravo, s katero lahko spremljajo dogajanje nad morsko gladino? Kopno iz morskih globin opazujejo s pomočjo periskopa – optičnega instrumenta, ki zaradi odbijanja svetlobe od zrcal pokaže posredno sliko zunanjega sveta. Na zabavni in poučni delavnici si bomo tudi sami izdelali svoj čisto pravi periskop in tako kot podmorničarji svet opazovali skozi njegov okular. Spoznali bomo, kako deluje periskop, in izvedeli veliko zanimivega o skrivnostni podmornici, ki je na ogled v Parku vojaške zgodovine v Pivki. Odlična priložnost, ki je ne gre zamuditi. Kdo ve, morda vas pa starši že med tokratnimi počitnicami pripeljejo še na ogled podmornice v živo!

Delavnica: S čim so lovili praljudje? (Notranjski muzej Postojna)

Ali so praljudje uporabljali ribiško palico? Kakšne materiale so poznali? Na razstavi Muzej krasa bomo spoznali življenje v času pračloveka in si naredili orodje iz naravnih materialov.