Obiskali so jo tudi cesarji in kralji - Notranjski muzej
Show menu

Obiskali so jo tudi cesarji in kralji

9. 8. 2018

Vse do aprila 1818, ko je Postojnčan Luka Čeč našel pot do 3200 metrov novih rovov, veličastno okrašenih s stalagmiti in stalaktiti, so ljudje poznali le 500 metrov dolg rov tik ob vhodu v Postojnsko jamo. Od leta 1819, odkar je jama urejena, odprta in so si jo obiskovalci lahko ogledovali v spremstvu vodičev, je jamo obiskalo že več kot 38 milijonov ljudi.

Od nekdaj so si jo ogledovali in jo še vedno obiskujejo gostje z vsega sveta. Zgodovina obiskov jame je skrbno dokumentirana. O najstarejših obiskih pričajo podpisi v Rovu starih podpisov, leta 1819 so pri Postojnski jami uvedli vpisne (spominske) knjige obiskovalcev, leta 1857 pa še posebno Zlato knjigo, v katero se še vedno podpisujejo le najimenitnejši obiskovalci jame. To neverjetno množico sestavljajo obiskovalci najrazličnejših poklicev in položajev, tako »navadni smrtniki« in pustolovci kot znanstveniki, umetniki, profesorji in študentje, pripadniki različnih rodov vojske, cerkveni in posvetni odličniki, člani mnogih državnih in političnih delegacij ter predstavniki modre krvi z vseh koncev sveta.

Na razstavi, ki je posvečena 200-letnici odkritja notranjih delov jame, Notranjski muzej Postojna s pomočjo izbranih fotografij iz lastnega in iz arhiva Muzeja novejše zgodovine Slovenije predstavlja nekatere od pomembnejših obiskov v Postojnski jami med letoma 1909 in 1961.

Razstava bo na ogled na Titovem trgu v Postojni od 16. avgusta do 30. septembra 2018.