Pedagoški program ob razstavi »Učilnica v naravi: šolski vrt včeraj, danes, jutri« - Notranjski muzej
Show menu

Pedagoški program ob razstavi »Učilnica v naravi: šolski vrt včeraj, danes, jutri«

Notranjski muzej Postojna, 9. 10. 2018

1.      Javno vodstvo po razstavi »Učilnica v naravi: šolski vrt včeraj, danes, jutri«

Kdaj: 25. 10. ob 18. uri

Vodi: avtorica razstave Mateja Ribarič, Slovenski šolski muzej

2.       Delavnica »Zeliščni spomin«

V delavnici z odkrivanjem motivov igre spomin spoznavamo rastline naših vrtov nekoč in danes, zdravilne lastnosti posameznih zelišč, vonjamo  sveža zelišča in okušamo zeliščne čaje.  Posamezna zelišča, kakršna so najverjetneje dehtela in še dehtijo v vsakem šolskem vrtu, spoznavamo preko ilustracij, ki so delo akademske slikarke Simone Čudovan, in preko fotografije istih zelišč z njihovimi opisi oz. uporabo. Pripovedovali si bomo pravljice in zgodbe o posameznih zeliščih.  Katero zelišče je primerno za prehlad, kako diši meta, kakšne cvetove ima rožmarin in kakšne liste melisa?  Na koncu si bo vsak pripravil svoj zeliščni čaj (pomirjevalni, za poživitev, .... odvisno od letnega časa in počutja).

Igra združuje znanje, spomin in zabavo in je primerna za male in velike vedoželjneže, ki jih zanimajo narava, botanika in še posebej svet zdravilnih rastlin (za predšolske, šolske otroke, družine ...). Omogoča različne izpeljanke. Tu je nekaj predlogov. Ko igralec najde par, ostalim prebere zapis o zelišču. Vsak od igralcev pove, če ga je že videl v naravi, a mu je všeč, kako bi ga uporabil v zdravilne namene ... Najmlajši igralci lahko zelišča razvrščajo glede na barvo cvetov ali plodov, glede na okolje, kjer rastejo, znana in neznana zelišča ....  Uporabite svojo domišljijo in se potopite v čudoviti svet zdravilnih zelišč!  S pomočjo teh kart jih boste tudi lažje prepoznali v naravi.

Kdaj:  25. 10. ob 17. uri

Vodi:  Mateja Ribarič

Starostna skupina:  delavnica je prilagojena različnim starostnim skupinam

3.       Delavnica »Mandala  - zahvala Zemlji«  (skupinska mandala iz semen)

Ljudje so vedno praznovali praznike narave, saj so se zavedali, da s(m)o odvisni od  Zemlje in njenega blagoslova.  V uvodu  se obiskovalci  seznanijo z različnimi vrstami semen,  zakaj so semena pomembna. Kaj so  avtohtona semena, katera slovenska avtohtona semena poznamo. Nato izvedo, kaj je mandala. Skupaj ustvarimo skupinsko mandalo iz semen in drugih naravnih materialov (kamni, storži, cvetovi ... odvisno od letnega časa), ki jo s kratkim obredom posvetimo Zemlji.  Vsebina  delavnice je prilagojena letnemu času, v katerem se izvede. 

Kdaj:  6.12. ob 17. uri

Vodi:  Mateja Ribarič

Starostna skupina:  delavnica je prilagojena različnim starostnim skupina