(Kras)na učilnica (razstava samo za otroke!) in Kraški ovčar pri Hermanu Lisjaku - Notranjski muzej
Show menu

(Kras)na učilnica (razstava samo za otroke!) in Kraški ovčar pri Hermanu Lisjaku

Notranjski muzej Postojna, 5. 6. 2019

Prosim, dotaknite se!

(Kras)na učilnica je ustvarjena, da otroka navdahne za učenje skozi igro. Razstava omogoča, da nadobudnež aktivno raziskuje in se uči z izkušnjo o neverjetnih dejstvih krasa. Otroci bodo spoznali, kaj imata skupnega apnenec in dinozaver, se sprehodili skozi jamo ter pokukali v Predjamski grad.  

Odprtje: 14.6.2019 ob 12. uri.

Trajanje: 14.6.2019-1.12.2019

Razstava je namenjena tako malčkom, kot otrokom v osnovni šoli.

Kraški ovčar pri Hermanu Lisjaku.

Med leti 2009-2010 je bila v edinem slovenskem otroškem muzeju Hermanov brlog, ki deluje v Muzeju novejše zgodovine Celje, na ogled razstava Kraški ovčar pri Hermanu Lisjaku.

Kraški ovčar je edina mednarodno priznana slovenska avtohtona pasja pasma, ki predstavlja izredno pomemben del slovenske kulturne in naravne dediščine.  O tem kako je kraški ovčar prišel na Kras obstajajo različne razlage. Zelo verjetno je , da so bili njegovi predniki psi, ki so čuvali ovce nomadov na pohodih na Kras in v Istro. Že v 17. stoletju je v svojih zapisih Janez Vajkard Valvasor omenjal pogumne pse, ki so po opisu sodeč bili gotovo predhodniki kraških ovčarjev.

Delček razstave iz Celja smo tokrat postavili na ogled v Notranjskem muzeju Postojna. Predstavljamo tudi nekaj kinoloških tem, ki nas seznanjajo, nam pojasnjujejo in približajo svet pasjih prijateljev.
Poleg samih vsebin lahko obiskovalci na razstavi preverijo tudi svoje čute, saj pasje hiške in »kosti« prinašajo skrivnostno odkrivanje predmetov in vonjev povezanih s psi. Na voljo sta slikovni magnetni sestavljanki kraških ovčarjev v naravni velikosti in video s podobami in obrazi kraških ovčarjev. Res poznate 12 pravil za spoznavanje s psom? Osvežite znanje ob zapisih in ilustracijah Jelke Reichman. Pa še kakšna zanimivost vas čaka…

Odprtje: 14.6.2019 ob 12. uri.