Noč netopirjev v Planini pri Rakeku - Notranjski muzej
Show menu

Noč netopirjev v Planini pri Rakeku

Planina, 26. 9. 2019

V okviru projekta KRAS.RE.VITA ter dogodka Mednarodna noč netopirjev 2019 je pretekli petek v Planini potekal dogodek Noč netopirjev.

Na netopirsko obarvanem večeru, so udeleženci najprej prisluhnili zanimivemu predavanju. Na njem so s pomočjo strokovnjaka iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev, Jana Gojznikarja, podrobneje spoznali te zanimive živali, izvedeli kaj jih ogroža, kako jim lahko pomagamo ter tudi kaj storiti, če najdemo obnemoglega netopirja. Projektni partner, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, je predavanje nadaljeval z vsebinami o varovanju in skrbi za ohranjanje populacij vrste navadni netopir (Myotis myotis). Poslušalcem je koordinatorka projekta iz Notranjskega muzeja Postojna predstavila kakšne aktivnosti za izboljšanje stanja ohranjenosti habitata vrste navadni netopir so potekale v preteklem letu in katere bodo še izvedene. 

Istočasno je za najmlajše obiskovalce potekala delavnica »Izdelaj svojega netopirčka«, na kateri so otroci skozi igro in ustvarjalnost pobliže spoznali tega zanimivega sesalca.

Drugi del dogodka je bil opazovanje izletavanja netopirjev pod zvonikom cerkve sv. Marjete v Dolenji Planini. S pomočjo strokovnjaka so zbrani udeleženci lahko opazovali pa tudi prisluhnili netopirjem. Ker so glasovi, s katerimi se oglašajo netopirji, previsoki za človeško uho, smo si za prisluškovanje netopirskim pogovorom pomagali s t. i. bat detektorji – ultrazvočnimi napravami, ki te zvoke zaznajo in pretvorijo v človeku slišne. Prisotni so navdušeno sprejeli videna netopirja. Jan je dogodek popestril še z ogledom netopirjev iz neposredne bližine. S sodelavci iz društva so istočasno opravili še terensko metodo lova v mreže (t. i. mreženje) v bližini reke Unice pri Planinski jami. Štiri ulovljene netopirje treh različnih vrst (obvodni, dolgonogi in brkati) so si najpogumnejši obiskovalci lahko ogledali čisto od blizu.

Če ste letos dogodek zamudili, kar brez skrbi. Drugo leto Noč netopirjev spet pride!

Pripravili: N. Doles, T. V. Jagunić