2. Dinarski simpozij o podzemeljski biologiji - Notranjski muzej
Show menu

2. Dinarski simpozij o podzemeljski biologiji

Notranjski muzej Postojna, 15. 10. 2019

Simpozij, ki bo potekal 18 in 19 oktobra v Postojni, skupaj organizirata ekipa Univerze v Ljubljani (SubBioLab, Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete) in Notranjski muzej Postojna.
Postojna velja za "zibelko speleobiologije"– biološke vede, ki se ukvarja z proučevanjem podzemeljskega življenja. To je kraj, kjer se je leta 1832 celotna zgodba o odkrivanju nenavadnih, na jamsko okolje povsem prilagojenih življenjskih oblik začela z odkritjem slepega jamskega hrošča drobnovratnika (Leptodirus hochenwartii) prav v Postojnski jami.

Speleobiologija je danes postala pomembna znanstvena disciplina. Raziskovalci podzemeljske biologije  – speleobilogi pa se srečujejo na mednarodnih konferencah, kjer predstavljajo svoje ugotovitve. To vključuje široko paleto tem, povezanih s podzemeljskim živim svetom, kot so sistematika, biogeografija, evolucija, ekologija, biotska raznovrstnost in ohranjanje ter varstvo podzemnega življena. 

Po številu jamskih živali in izjemni pestrosti, včasih že bizarnih oblik prilagoditev na podzemeljsko življenje velja Dinarski kras za najbogatejšo regijo v svetu. Odločili smo se vzpostaviti in poglobiti tudi regijsko mrežo med znanstveniki in amaterji, ki jih zanima bogata podzemeljska biotska raznovrstnost Dinarskega krasa.

Po uspešnem 1. Dinarskem simpoziju v Zagrebu pred tremi leti, bo letošnje srečanje potekalo v Sloveniji v prostorih Notranjskega muzeja Postojna. Na simpoziju bo sodelovalo 67 udeležencev iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Srbije, Makedonije ter tudi iz Italije, Francije, ZDA, Češke republike in Slovaške. Z referati in posterji bodo avtorji predstavili izsledke najnovejših raziskav o podzemeljski biologiji Dinarskega krasa.

Več informacij o simpoziju bo objavljenih na tej spletni strani.

http://www.dinaric-symposium.org/

Slavko Polak in Teo Delić, predsednik organizacijskega odbora