Poletna muzejska noč v Postojni - Notranjski muzej
Show menu

Poletna muzejska noč v Postojni

Titov trg in Notranjski muzej Postojna, 11. 6. 2020

Program:

18.00: Vodstvo razstava Muzej krasa, Notranjski muzej Postojna, Kolodvorska cesta 3, Postojna

19.00: Delavnica Človeška ribica ni edina jamska žival, Titov trg Postojna

20.00: Odprtje razstave Generacije speleobilogov, Titov trg Postojna

22.00: Vodstvo razstava Muzej krasa, Notranjski muzej Postojna, Kolodvorska cesta 3, Postojna

Na ta dan bomo imeli tudi poseben popust na publikacije Notranjskega muzeja Postojna: Predjamski zaklad, Muzej je Vaš. 70 let Notranjskega muzeja Postojna, Betalov spodmol, Dnevnik speleobiologa, Metulji Notranjske in Primorske. http://www.notranjski-muzej.si/si/o-muzeju/publikacije

Postojna je lahko upravičeno ponosna na svojo kulturno in naravoslovno zgodovino. Lani smo proslavili 130 obletnico društva Anthron, ki je v Postojni med prvimi na svetu organizirano združevalo jamarje in krasoslovce, takoj po Dunaju in Trstu.

Nepričakovana najdba Luke Čeča v Postojnski jami pa je prevedla tudi do razvoja nove biološke znanosti – speleobiologije.

V Notranjskem muzeju Postojna smo zato pripravili novo razstavo z naslovom  GENERACIJE SPELEOBIOLOGOV

s katero želimo osvetliti tudi svetovni primat Postojne ter Postojnskega krasa za razvoj jamske biologije.

Prva znanstveno opisana jamska žival je bila »naša« znamenita človeška ribica, in to v času, ko je še veljalo, da v jamah brez sonca ni življenja. To prepričanje se je spremenilo šele z odkritjem jamskega hroščka drobnovratnika v Postojnski jami. Najdba je sprožila veliko zanimanje tedanjih naravoslovcev za obisk Postojne in vodila v odkrivanje ter znanstveno opisovanje prvih predstavnikov jamskega živalstva kot so pajki, raki, stonoge in polži. Upravičeno lahko trdimo, da je zato Postojnski kras zibelka speleobiologije, vede, ki je kasneje dosegla velik razvoj tudi v drugih delih sveta. Razstava govori o generacijah navdušenih raziskovalcev in proučevalcev tega skrivnostnega podzemnega živega sveta.