Evropski teden mobilnosti - Notranjski muzej
Show menu

Evropski teden mobilnosti

Titov trg Postojna, 15. 9. 2020

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI V POSTOJNI
(16.-22. SEPTEMBER 2020)

Evropski teden mobilnosti je tradicionalna evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov.
Velika težava sodobne družbe je pomanjkanje fizične aktivnosti prebivalcev in onesnaževanje okolja. Ker se preveč zanašamo na osebne avtomobile, so naše ulice polne pločevine, naš zrak je onesnažen, mi sami pa se veliko premalo gibamo.
Tema EVROPSKEGA TEDNA MOBILNOSTI 2020 je „Promet s čim manj emisijami za vse“. Ta tema je v skladu z ambicioznimi cilji glede doseganja ogljične nevtralnosti Evrope do leta 2050. Tema je bila izbrana tudi z namenom izpostavitve pomena dostopa do prometa brez emisij in z namenom spodbujanja vključujočega okvira, ki nikogar ne izključuje.

Letošnji program bo potekal cel teden. Začnemo v sredo, 16. septembra.

Cel teden boste lahko prejeli nalepko, če boste v šolo/službo/po opravkih prišli trajnostno, torej peš, s kolesom, skirojem ali javnim potniškim prometom. Prevzem nalepk in knjižic je mogoč na stojnici ETM, v TIC galeriji, SGLŠ, TIC pri Mercatorju ali v Šolskem centru. Nalepke boste zbirali v knjižici kuponov, za pet kuponov pa boste knjižico zamenjali za popust ali darilo pri enem od ponudnikov, ki so navedeni v knjižici.
Vsak dan bo zjutraj vozil Pešbus na OŠ Miroslava Vilharja. Učenci 2., 3. in 4. razredov bodo v šolo hodili peš v spremstvu odraslih, na treh progah in po urniku. Pešbus bo učence pobral na postajah, ki bodo označene s tablami.
Tri parkirna mesta bomo spremenili v prostore druženja, tako boste lahko vsak dan obiskali dnevno sobo na Ljubljanski cesti, ki bo dopolnjevala dogajanje na stojnicah ETM. Tukaj boste dobili vse informacije, se naučili uporabe sistema POS BIKES, izpolnili anketo in sodelovali v žrebanju za nagrade, pridobili nalepko, če boste prišli v službo/šolo/po opravkih trajnostno, se zabavali na križišču z mini prometnimi znaki ali samo poklepetali. PARKlet za občino bo ponujal sproščen kotiček, medtem ko boste čakali, da uredite svoje formalnosti v občinski stavbi.
V sredo bo na Titovem trgu potekala šola rolkanje, BMX-anja in kuharske delavnice FLOWRENT x REPeat, kjer zabave in dobre hrane ne bo manjkalo. Lahko se boste naučili trikov in preizkusili svoje znanje.
V sredo ob 17h se boste lahko sprehodili z biologom Slavkom Polakom ob reki Pivki in si z njegove perspektive ogledali dogajanje ob njej, pestrost in bogastvo rastlinskih in živalskih vrst, ki prebivajo na tem območju.
V četrtek, 17.9. ob 17h se nam lahko pridružite na vodenem kolesarskem izletu po Postojni skupaj s Tomažem Penkom. Dobimo se pri stojnicah ETM, kjer se bomo naučili uporabe sistema POS BIKES in se s kolesi zapeljali do vseh postaj za izposojo.
Zadnji dan, torek 22. 9. vas vabimo na Jane`s walk. Sprehodi imajo ime po urbanistki Jane Jacobs in potekajo vsako leto maja po celem svetu. Letošnjega smo prestavili na teden mobilnosti. Na sprehodih se udeleženci pogovarjajo o temah, ki se dotikajo življenja v mestih. Letošnjega bomo posvetili drevesom v mestu in njihovem pomenu, ter problemi s katerimi se srečujemo pri ohranjanju in vzdrževanju dreves v urbanem okolju. Sprehod bodo vodili dijaki SGLŠ v sodelovanju s člani društva PROSTOR.
Torek popoldan bomo namenili zabavi na Tržaški ulici, saj bomo imeli POPOLDAN BREZ AVTOMOBILA. Namesto pločevine bo ulico zasedel šport, glasba, ples in obilica smeha in zabave. Postavili bomo poligon, na katerem se boste lahko preizkusili v spretnostni vožnji s kolesom, skirojem ali rolerjih, tekmovanje za najbolj pogumne, plesali bomo in ustvarjali razne grafike s tiskom iz pokrovov kanalizacije. Obiskali nas bodo tudi policisti s katerimi bomo osvežili naše znanje CPP, dogajanje pa bomo zaključili s podelitvijo nagrad najboljšim kolesarjem in izžrebanim iz anket.