Pavlovčeva galerija: Oči-Eyes - Notranjski muzej
Show menu

Pavlovčeva galerija: Oči-Eyes

Pavlovčeva galerija, Dom na Vidmu, Ilirska Bistrica, 8. 10. 2020
Od sobote, 17. oktobra 2020 do vključno srede, 11. novembra 2020 vljudno vabljeni na ogled razstave fotografa - biologa Slavka POLAKA z naslovom OČI - EYES.

Zaradi še vedno veljavnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa svečanega otvoritvenega kulturnega dogodka ne bo. Razstava bo na ogled vsak delavnik od 9.00 do 16. ure, ob sobotah in nedeljah od 15.00 do 17. ure.

OČI - EYES 

Avtor se je vrsto let ukvarjal s fotografiranjem narave, zlasti živali. Njegovo priljubljeno področje je bližinska – makro fotografija. Pri delu v naravi je pogosto naključno, kasneje pa načrtno poskušal v objektiv ujeti bližinske poglede živali. Razstava »Oči« je tako galerija bližinskih posnetkov oči, pogledov živali od polžev, pajkov, žuželk, dvoživk do ptic in sesalcev. Razstava je bila premierno postavljena ob dnevu kulture 8. februarja 2019 v Postojni. (postavitev v Ilirskih Bistrici je prvo gostovanje)Oči povedo vse, tudi pri živalih! Njihova naloga je vsem enaka in univerzalna. Preslikati osvetljene podobe okolja prek leče na zaznavni nivo. Oči so se pri različnih skupinah živali v stotinah milijonov let razvile povsem samostojno in celo iz različnih tkiv. Preproste oči imajo že nekatere školjke in meduze. Pajki imajo lahko celo po osem velikih oči. Oči pri žuželkah so sestavljene tudi iz do 30.000 drobnih očesc, kot je to pri kačjih pastirjih in obadih. Bližinski posnetki oči so svojevrsten izziv in doživetje tako za naravoslovca kot esteta. Pogled v oči od blizu nam lahko, vsaj pri višje razvitih živalih, razodeva globino trenutnega počutja ali celo razmišljanja njihovih lastnikov. Oči povedo vse, tudi pri živalih!Slavko Polak