Humor + satira: Marjan Manček = mračen kajman - Notranjski muzej
Show menu

Humor + satira: Marjan Manček = mračen kajman

Notranjski muzej Postojna, 11. 6. 2021

Muzejska poletna noč

19. junij – 27. september 2021

Na razstavi Humor + satira: Marjan Manček = mračen kajman* so predstavljene karikature, ilustracije, stripi, risani film,i idr. iz bogatega ustvarjalnega opusa Marjana Mančka, ki od leta 1981 živi in ustvarja v Selščku na Menišiji.

Mančkova samosvoja risarska motivika, podpisana z bistroumnim humorjem in pretanjeno satiro, nedvomno vključuje bogato ljudsko ustvarjalnost, izraženo v tradiciji slovenske ilustracije vesnanov iz začetka 20. stoletja. Avtor ohranja slikovito likovno pripoved in jo hkrati izzivalno spreminja v čisto, jasno, včasih minimalistično risbo, priljubljeno med otroki in odraslimi.

Posebej smo na razstavi izpostavili Hribce, izvirne avtorske prazgodovinske like, vpete v lokalno izročilo in kolektivni spomin današnjih Hribcev, prebivalcev hribovitih naselij nad Cerknico. Mančkovi najbolj prepoznavni junaki iz praskupnosti prenašajo znanje na potomce, da ga ohranjajo s tradicijo in plemenitijo z inovacijami. Prvinskost Hribcev s prvobitnimi človeškimi odnosi, podobnimi današnjim, se je najprej izrisala skozi strip, potem v knjigi in zatem še v animiranem filmu.

Avtorja: Marjan Manček, Magda Peršič

* Anagram: Jože Stabej