Strokovna ekskurzija za učitelje OŠ in SŠ po Zelenem krasu - Notranjski muzej
Show menu

Strokovna ekskurzija za učitelje OŠ in SŠ po Zelenem krasu

Zeleni kras, 24. 6. 2021
Park Vojaške zgodovine
Park Vojaške zgodovine
Cerkniško jezero
Cerkniško jezero
Muzej krasa
Muzej krasa

Vabilo na ekskurzijo za ravnatelje/ice in učitelje/ice osnovnih in srednjih šol:

»Strokovna ekskurzija po pokrajini izjemnega naravnega bogastva in pomembne strateške lege«

Regionalna destinacijska organizacija (RDO) Postojnska jama-Zeleni kras, ki pod okriljem RRA Zeleni kras d.o.o. deluje kot turistična organizacija na delu območja dinarskokraške regije, predstavlja pridobitve kulturne in naravne dediščine: Park vojaške zgodovine Pivka, Muzej krasa v Notranjskemu muzeju Postojna in Notranjski regijski park s Cerkniškim jezerom. Skupaj uvajamo nov sodoben pristop: interdisciplinarne ekskurzije, ki jih brezplačno organiziramo za vse slovenske ravnatelje/ice in učitelje/ice osnovnih in srednjih šol.

Ekskurzija bo v:

sredo, 25. 8. 2021 od 9:00 do 15:30 ure

V program ekskurzije z naslovom »Strokovna ekskurzija po pokrajini izjemnega naravnega bogastva in pomembne strateške lege«smo vključili predstavitve dveh muzejskih razstav in učno pot, ki predstavljajo ključne vsebine iz učnih načrtov osnovnih in srednjih šol v Sloveniji, in sicer:

1.     Park vojaške zgodovine Pivka

Park vojaške zgodovine je največji muzejski kompleks v Republiki Sloveniji. Njegova nosilna razstava »Po v samostojnost« prikazuje proces osamosvajanja Slovenije s poudarkom na vojni ´91 in je bila v letošnjem letu, ob praznovanju 30. obletnice samostojne Slovenije tudi dopolnjena. V sklopu pedagoškega projekta »Zbrali smo pogum« so nastali tudi trije izobraževalni filmi, ki prikazujejo obdobje osamosvajanja Slovenije in so ob ogledu muzeja na voljo šolskim skupinam. Obiskovalci pa si lahko v Parku poleg tega ogledajo tudi obširno tankovsko-artilerijsko zbirko in zbirko letal ter več manjših razstav (na primer razstavo o padlih ameriških letalih na Slovenskem med 2. svetovno vojno in razstavo o lokostrelstvu), največ navdušenja pa žanjejo »XXL« eksponati – nemška vojaška lokomotiva, diverzantska podmornica in helikopter Mi-8.

  1. Muzej krasa v Notranjskem muzeju Postojna

Razstava Muzej krasa je pridobitev Slovenije in predstavlja edinstveno točko za predstavitev klasičnega krasa. Sprehodite se med interaktivnimi sporočili, ki nazorno prepletajo razlago raztapljanja apnenca, nastanka kraških pojavov in človekovo življenje na krasu od poselitve pračloveka in ledenodobnih živali do razvoja jamskega turizma ter jamarstva. Na razstavi lahko osnovnošolske skupine potešijo svoj raziskovalni duh s sestavljanjem medvedovega okostja, ogledom 3D jamarstva in z raziskovanjem jamskih živalic pod mikroskopom. Prav s tovrstno izkušnjo – »učenje je igra« ponujamo osnovnošolcu znanje, ki je dolgotrajno.

3.      Notranjski regijski park s Cerkniškim jezerom

Cerkniško jezero je največji kraški fenomen ne le v slovenskem, ampak tudi svetovnem merilu. V letu 2020 je bila tu vzpostavljena nova učna pot Drvošec, ki učencem in dijakom pomembne učne vsebine predstavi na inovativen in praktičen način tudi v naravi. Pot poteka mimo Rešeta, kjer boste lahko v sušnem obdobju občudovali najgloblje požiralnike, v vodnatem pa največje slovensko jezero. Najbolj zanimiva interpretacijska točka so definitivno štirje letni časi, kjer lahko s pomočjo vrtljivih kock spoznate leto na Cerkniškem jezeru. Na eni izmed naslednjih didaktik pa lahko pokukate skozi posebne luknje v stebričkih in na ta način dodobra spoznate edinstven prehranjevalni splet presihajočega jezera. Pot ob jezeru je namenjena tako najmlajšim osnovnošolcem kot tudi dijakom, ki se pripravljajo na maturo iz geografije.

Na podlagi interaktivne ekskurzije bomo v nadaljevanju, v sodelovanju z vami, oblikovali vam primerne programe za različna vzgojno-izobraževalna doživetja: ekskurzije, terensko delo, ki bodo učečim ponudila trajno izkušnjo in znanje


Program:

·       8.50: zbor na parkirišču Parka vojaške zgodovine v Pivki

·       9.00-10.15: Park vojaške zgodovine predstavitev programov za šole

·       10.15-10.30: odmor za kavo

·       10.30-11.00: transfer Postojna

·       11.00-12.00: Predstavitev programov Muzej krasa

·       12.00-13.45: Malica in transfer Cerknica

·       13.45-15.00: Predstavitev Cerkniškega jezera/Notranjski regijski park

·       16.00   prihod v Park vojaške zgodovine in odhod domov

Organizacija in prijave :

Ekskurzija bo potekala z avtobusnim prevozom, z vstopno in končno postajo v Pivki in je za vse udeležence brezplačna. V program je vključena je tudi topla malica Zelenega krasa.

Prosimo vas, da nam ime in priimek udeležencev ekskurzije iz vaše šole sporočite do ponedeljka, 23.8.2021 na naslov info@notranjski-muzej.si ali na telefonski številki: (05) 72 11 090.