Septembrska Noč netopirjev - Notranjski muzej
Show menu

Septembrska Noč netopirjev

Planinsko polje, 20. 9. 2021

V okviru projekta KRAS.RE.VITA je v petek, 3. septembra, potekala »Noč netopirjev« na Planinskem polju. Poleg predavanja, ki ga je letos gostil eden izmed največjih poznavalcev netopirjev v Sloveniji, Primož Presetnik, član Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev, je potekala tudi delavnica za otroke in poslušanje netopirjev. Gospod Presetnik je s svojo širino in poljudnostjo, obenem pa strokovnostjo, preglednostjo in številnimi zanimivostmi, k poslušanju pritegnil vse prisotne.

Najmlajši so ustvarjali cof-netopirje, izrezovali, barvali in lepili na temo netopirjev. Ura je kar prehitro minila, otroci pa so delavnico zapustili s kupom lepih izdelkov, ki jih bodo spominjali na skrivnostne ponočnjake, ki »vidijo z ušesi«.

Ob mraku so se udeleženci odpravili proti Unici pod Ravbarjevim stolpom, kjer z »bat-detektorji« poslušali in na trenutke tudi opazili kakšnega netopirja: klici različnih vrst, oglašanje ob lovu plena, spretnosti malih letalcev in neverjetna hitrost. Številčnost netopirjev ob vodi je presenetila celo domačina, ki sta nam kot reditelja prijazno priskočila na pomoč.

Ponovno se je izkazalo, da je tematika za javnost zelo zanimiva, dogodki pa posledično vedno lepo sprejeti in obiskani.


Fotografije: Slavko Polak

Dogodek je potekal v sklopu projekta KRAS RE.VITA, projekta za oživitev Planinskega polja.