Pedagoški programi - Notranjski muzej
Show menu

Pedagoški programi

Spoštovani učitelj, vedoželjni učenec!

Notranjski muzej Postojna je zate osnoval »MENI PO VAŠI MERI« kraških pojavov na razstavi Muzej krasa. Na kaj najprej pomisliš, ko slišiš besedo kras?  Na jame, pršut, kapnike? Raziskovalci najprej pomislijo na kamen – apnenec. Ker se apnenec »topi« kot sneg, voda na krasu pronica v podzemlje in tako nastajajo posebne kraške oblike: jame, škraplje, vrtače, udornice, slepe in suhe doline, kraška polja, kraški ravniki in visoke kraške planote. Skoraj polovica (43 %) Slovenije ima kraški značaj. Ali meniš, da so kraški pojavi tudi na Kitajskem?

Pripravili pa smo vam tudi novi sklop »muzejskih minutk«, ki vam bodo vzele le nekaj minutk. Preberite si tekste, oglejte si fotografije in video vsebine o naši stalni razstavi Muzej krasa. Za utrditev znanja smo vam pripravili tudi osvežitvena vprašanja. Znanje je bogastvo, ki ti ga nihče ne more vzeti.

Vabljeni na dogodivščino, kjer boste spoznali, kaj vse skrivajo slovenske jame. Ali veste, da lahko v njih najdemo kapnike? Nekatere skrivajo celo kamenodobno orodje ali orožje iz časa pračloveka in fosilizirane kosti ledenodobnih živali. 

KRASno raziskovanje!


Kockasti detektiv

V Notranjskem muzeju Postojna uvajamo nov, inovativen način družinskega ogleda stalne postavitve.

Z metanjem ogromnih kock, ki prikazujejo predmete, uganke, rebuse in stilizirane risbe, odkrivate predmete na razstavi. Pri vsaki najdbi si odtisnete žig na kartonček in ko ga  izpolnite z vsemi odtisi, ste nalogo z odliko opravili. Kartonček s figuricami vam služi kot dokazilo o uspešnem iskanju in je obenem lep spominček, ki ga odnesete domov.

Da bi bilo še bolj pestro, smo vam pripravili več različnih kock v dveh barvah:

barva buče za bučmane od 5 do 7 let,

barva leva za leve in levinje od 8 do 11 let.

Veselo raziskovanje in zbiranje odtisov v vašo detektivsko mapo!

Več o pedagoških programih: